Природно-кліматичні умови Львівської області

Львівська область була заснована 4.12.1939 р. Вона розташована в західній частині України. Основне населення складається з українців.
Міське населення Львівської області становить близько 59%. До складу області входять 20 районів, 40 міст (найбільші – , Дрогобич, Стрий, Червоноград, Борислав, Самбір), 36 пмт, 1871 село і населений пункт.
Північна частина області розташована в межах Волинської височини, Малого Полісся і Подільської височини, і відділена долиною Дністра від Прикарпаття. На південному заході знаходяться хребти Українських Карпат (Бескиди, Стрийсько-Санська верховина, Верховинський Водороздільний хребет; висота до 1406 м, гора Пикуй).
Корисні копалини: нафта, природній газ, кам’яне вугілля (частина Львівсько-Волинського вугульного басейну), горючі сланці, калійна і кам’яна сіль, сірка, озокерит, значні залежі мінеральних будівельних матеріалів.
Середня температура січня від –40 до –60С, липня від +18,30 в центральній частині області до +12,80С в горах. Кількість опадів в рівнинній частині області від 600-750 мм в рік; в горах до 1000 мм.
Головні ріки: Дністер (притоки: Бистриця, Стрий, Свича, Верещиця, Свирж), Західний Буг (притоки: Полтва, Рата, Солокія), Стир (притока Прип’яти); Вишня і Шкло (басейн річки Сана).
Північна частина області розташована в лісостепній зоні. Ліси – головним чином в Карпатах, Передкарпатті і в північній частині області, займають 29% території. В межах області існують 9 державних заказників.
Топливно-енергетивною базою області є місцеве вугілля, нафта, природний газ і торф, енергія Добротворської ГРЕС та ряду ТЕЦ.
Головними галузями промисловості є машинобудування і металообробка. Також розвинена харчова, легка та хімічна промисловість. Налагоджене виробництво цементу на Миколаївському цементно-горному комбінаті.
В області існує 301 колгосп, 82 радгоспи, які мають у своєму розпорядженні 12,3 тис. тракторів. Площа сільськогосподарських угідь – 1270 тис.га, в тому числі посівна площа – 865 тис.га. Площа осушених земель становить близько 491,3 тис. га.
Протяжність залізної дороги – 1309 км. Головні залізнодорожні вузли: Львів, Красное, Стрий. Протяжність автомобільних доріг – 8,0 тис. км, в тому числі з твердим покриттям – 7,4 тис. км. У Львові працює аеропорт.